تغییر اقلیم در منطقه اکو به چالشی بزرگ تبدیل شده است

ساخت وبلاگ

به گزارش ایرنا، خلیل ابراهیم آکچا عصر سه شنبه در بازدید از مرکز انستیتو محیط زیست اکو و دانشکده محیط زیست کشور واقع در کرج، در جمع دانشجویان این دو مرکز گفت: امروز موضوعات گریز ناپذیر تغییر اقلیم و تأثیرات بین بخشی آن را به عنوان بخشی از دستور کار آینده جهان مورد بحث قرار می دهیم.
وی اظهار داشت: اکو یک سازمان بین الدولی منطقه ای است که اعضای متنوعی از کشورهای حوزه قفقاز، آسیا مرکزی، و همچنین جنوب و غرب آسیا را با بیش از 8 میلیون کیلومتر مربع مساحت و بیش از 440 میلیون نفر جمعیت در بر می گیرد.
آکچا گفت: در طول دو دهۀ اخیر اکو به یک سازمان منطقه ای متکامل با وجهه رو به رشد بین المللی تبدیل شده است که همچون هر سازمان بین المللی دیگر، در معرض چالش های امروزی جامعه بین المللی نیز قرار دارد.
آکچا بیان داشت: از زمان توسعه سازمان اکو در سال 1992 (به 10 کشور) ذینفعان ملی و منطقه ای این سازمان در تدوین راهبردهای نتیجه محور، ایجاد چارچوب های همکاری نوین، و تدوین سازوکارهای سازمانی برای افزایش گفت وگو و همکاری در سطح منطقه ای مشارکت داشته اند.
وی ادامه داد: نقش اکو به عنوان جامعترین سازوکار بین الدولی در سطح منطقه توسط بازیگران (مهم) عرصه جهانی همچو کمیسیون اقتصادی و اجتماعی آسیا و اقیانوسیه ملل متحد (UNESCAP)، برنامه محیط زیست ملل متحد (UNEP)، مجمع جنگلهای ملل متحد (UNFF)، صندوق توسعه بین المللی اوپک (OFID)، سازمان بین المللی انرژی تجدید پذیر (IRENA) و سایر سازمانهای چندجانبه یا وابسته به سازمان ملل متحد به رسمیت شناخته شده است.
دبیرکل اکو با اشاره به اینکه چالش های محیط زیست جهانی تا کنون باعث ایجاد همکاری های منطقه ای در سطح منطقه اکو نیز شده، افزود: تغییر اقلیم به عنوان یکی از جدیدترین چالشهای جهانی زمان حاضر، نه تنها جنبه های مربوط به توسعه کشورهای و جوامع را تهدید میکند، بلکه حیات و بقای آنها را نیز در معرض تهدید جدی قرار داده است.
دبیرکل سازمان همکاری های اقتصادی اکو اظهار داشت: تغییرات اقلیمی بر موجودات زنده و جمعیت آنها، توزیع گونه ها، و ترکیب و کارکرد اکوسیستم ها تأثیر گذاشته است.
وی ادامه داد: خشکسالی، فرسایش زمین، کمبود آب، کاهش تولید محصولات کشاورزی و سایر بلایای طبیعی از جمله پدیده هایی هستند که به شدت تحت تأثیر تغییرات اقلیمی قرار داشته و منطقه ما را در معرض تهدید قرار داده اند.
وی گفت: همه این علائم، نشان دهنده نیاز به اقدام فوری و نیاز عاجل به اتخاذ دستور کاری جامع، پایدار و مستحکم برای منطقه ما هستند.
آکچا تصریح کرد: باید الگوی عملکرد ما در این زمینه ناظر به تمرکز بر هم افزایی تأثیرات و افزایش اقدامات منسجم برای شناسایی رویکردهای مناسب مشترک در قبال تغییرات اقلیمی و تجهیز منابع برای کاهش تأثیرات و سازگاری با پدیده تغییرات آب و هوایی باشد.
وی تاکید کرد: در سطح منطقه ای، باید چالشها و راهبردهای کشورهای عضو در زمینههای متنوع اقلیم ملی آنها مد نظر قرار گیرد.
وی گفت: من بر این باور هستم که اکو می تواند نقش مهمی را در پیشبرد همبستگی منطقه ای برای تاب آوری (پایداری) اقلیمی در دوران پس از توافق پاریس ایفا نماید.
آکچا اضافه کرد: سال های 2014 و 2015 سالهای مهمی در زمینه محیط زیستی دبیرخانه اکو بود، چرا که در این سالها توانستیم زمینه گفت وگو در سطح بالای سیاسی برای تدوین چارچوبی مناسب برای همکاریهای منطقه ای و جهانی محیط زیستی را فراهم آوریم.
وی افزود: در نشست مشورتی وزرای محیط زیست اکو که در حاشیه مجمع محیط زیست ملل متحد در ژوئن 2014 در نایروبی کنیا برگزار شد مجموعه ای از اقدامات برای مقاوم سازی منطقه برای مقابله با با چالش های منطقه ای محیط زیستی تدوین شد.
دبیرکل سازمان همکاری های اقتصادی اکو اظهار داشت: پنجمین نشست وزرای محیط زیست که در دسامبر 2014 در استانبول برگزار شد رویدادی تاریخی بود که در آن حرکتی بلند مدت در سطح منطقه کلید زده شد و مجموعه ای از توصیه ها در آن مطرح گردید که سپس در اجلاس وزرای اکو در سندی موسوم «مجموعه اقلیمی اکو» و هماهنگ با مذاکرات در دست انجام جهانی در این موضوع تحت عنوان «بیانیه استانبول در خصوص تغییر اقلیم و اقتصاد سبز در زمینه توسعه پایدار» به تصویب رسید.
وی گفت: اکو همچنین با برگزاری نشست هماهنگی در حاشیه بیست و یکمین کنفرانس اعضای چارچوب کنوانسیون تغییرات اقلیمی ملل متحد (UNFCCC) چالش های امروزین اقلیمی منطقه را مورد بحث قرار داد که در آن با دستیابی به درکی مشترک دربارۀ نیاز به اقدامات و گفتگوهای منطقه ای برای مقابله با تأثیرات منفی تغییرات اقلیمی در منطقه اکو مورد توافق قرار گرفت.
وی ادامه داد: دبیرخانه اکو در تعاملی گسترده تر با برنامه محیط زیست ملل متحد اخیرا به عنوان عضو ناظر برای شرکت و همکاری در جلسات مجمع محیط زیست ملل متحد و نهادهای مرتبط با آن نیز دعوت شده است.
وی یادآور شد:قابل انکار نیست که فرایند جهانی اقلیمی بدون وجود فرایند تمصیم گیری مستحکم و دانش بنیان در سطوح سیاسی و فنی نمیتواند جامع و هدفمند باشد.
آکچا گفت: پنجمین گزارش ارزیابی هیأت بین الدولی تغییرات اقلیمی (IPCC) چشم انداز جامع و همه جانبه علمی، فنی و اقتصادی اجتماعی در خصوص تغییرات اقلیمی ارائه نموده و برخی از خلأهای اطلاعاتی به خصوص در موضوعات نوظهوری مانند رابطه میان تغییر اقلیم و بیابان زایی، تغییرات بالندگی و روند خشکسالی در این گزارش شناسایی شده است.
وی افزود: برجسته سازی این یافته ها میتواند توجیه علمی قدرتمندی را برای متقاعد سازی تصمیم گیرندگان و نهادهای مالی بین المللی فعال در زمینه تغییرات اقلیمی جهت تداوم حمات آنها در پوشش دهی خلأهای اطلاعاتی در اختیار قرار دهد.
وی ادامه داد: این موضوع به خصوص در راستای تلاش های اخیر دبیرخانه اکو با همکاری انستیتو علوم و فناوری محیط زیست اکو برای تدوین پیشنهاد یک پروژه منطقه ای برای مبارزه با بیابان زایی با تأکید بر مسأله گرد و غبار و طوفان های شن قابل پیگیری است.
آکچا گفت: شفافیت داده های علمی شامل اطلاعات در خصوص مسیرهای انتشار، سهم بالقوه اکوسیستم های ساحلی و خشکی در بودجه جهانی و منطقه ای کربن، نقشه الگوهای جهانی منابع کربن و انتشار بالقوه می تواند نقش قابل توجهی در برطرف نمودن عدم قطعیت ها، پر کردن خلأهای علمی، و افزایش درک ملی و بین مرزی از موضوعات اقلیمی داشته باشد.
وی خاطرنشان کرد: با نگاهی دوباره به گستره منطق های این موضوع میتواند در سطح منطقه ای در چارچوب توانائی های سازمانی اکو و نهادهای مرتبط با آن مانند انستیتو علوم و فناوری محیط زیست اکو و از طریق معرفی پیشرفت های روش شناسی و ترویج پژوهش و مطالعات پایه برای حمایت از درک علمی و پایش و مدیریت بلند مدت قابل دستیابی باشد.
آکچا افزود: واضح است که سرانجام زمان برای گزار از الگوی توسعه که تمرکز آن تنها بر نرخ رشد اقتصادی قرار دارد به الگویی که کیفیت رشد جامع و پایدار را در بر گرفته و به خلق ثروت مشترک، پیشرفت اجتماعی و پایداری محیط زیستی منتهی خواهد شد فرا رسیده است.
وی اظهار داشت: ذینفعان در سراسر جهان به دنبال یافتن زمینه ای مشترک برای اجرای دستور کار توسعه پس از 2015 هستند که همه جنبه های توسعه پایدار که در مجموعه اهداف توسعه پایدار ترسیم شده است را در بر گیرد.
وی تصریح کرد: بر این باور هستم که منطقه اکو میتواند نقش مهمی در پیشبرد و اجرای دستور کار توسعه پس از سال 2015 و اهداف توسعه پایدار از طریق ارتباطات سازمانی و رویکرد منطقه ای داشته باشد.
دبیرکل سازمان همکاری های اقتصادی اکو گفت: دبیرخانه از هیچ تلاشی برای اجرای کامل شرح وظایف خود در همکاری محیط زیستی و گرمایش جهانی فروگذار نخواهد کرد.ک/2
6156/1535

انتهای پیام /*

- - , .

کرج سالار...
ما را در سایت کرج سالار دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : محمد رضا جوادیان karajsalar بازدید : 114 تاريخ : چهارشنبه 28 بهمن 1394 ساعت: 13:21